Volvo Ocean Race

De Volvo Ocean Race 2014-2015 is op 4 oktober 2014 van start gegaan in het Spaanse Alicante. De race wordt gezien als de zwaarste en meest uitdagende zeilrace ter wereld. Negen maanden lang strijden zeven teams om de ultieme overwinning in zeezeilen voor teams. Een van de deelnemers is de Nederlandse boot Team Brunel, met drie Nederlanders aan boord: Bouwe Bekking (schipper) en Gerd-Jan Poortman en de onboard reporter Stefan Coppers. De Nederlandse Carolijn Brouwer is één van de 12 vrouwen aan boord van Team SCA.

En dan is er nog de Deense boot Team Vestas Wind. Dit team is in de  2e etappe van Kaapstad naar Abu Dhabi op een rif gevaren. Op dit moment wordt het kapotgeslagen racejacht gerepareerd. Met vereende krachten is het streven dat Team Vestas Wind vanaf Lisabon weer van start kan gaan in de voorlaatste etappe van deze rond de wereld zeilrace. Die laatste etappe vaart het team van de Deens sponsor zonder de Nederlandse navigator Wouter Verbraak. Verbraak was tot en met de 2e etappe de navigator van het team en zal worden vervangen.

De zes mannelijke crews bestaan elk uit acht zeilers en één onboard reporter. De vrouwenboot telt 11 zeilers en een onboard reporter. Na elke etappe stoppen de boten en hebben de zeilers twee weken rust en normaal te eten. Een van deze zogenaamde stop-overs is de korte pit-stop in Den Haag.

Pit Stop

Het Volvo Ocean Race Festival is een tussenstop in de laatste etappe van de Volvo Ocean Race 2014-2015, van Lorient naar de finish in Gothenburg. Op 16 juni om 17.00 uur vertrekken de boten vanuit Lorient richting Scheveningen. Wanneer de boten precies de haven van Scheveningen binnen varen hangt natuurlijk af van de wind, maar de verwachting is dat de schepen op 18 of 19 juni in Scheveningen arriveren. De havenhoofden zijn daarbij de ‘finishlijn’.

Op zaterdag 20 juni vertrekken de schepen in exact dezelfde volgorde, met dezelfde tussentijd waarop ze binnenkwamen. Een spectaculair gezicht. Speciaal voor de fans zeilen de boten nog een extra ronde voor de Scheveningse kust, alvorens koers te zetten naar de eindfinish in Gothenburg.

Volg ons op social media voor de definitieve vertrektijd.

Puntentelling

De Volvo Ocean Race bestaat uit negen offshore etappes (van stad naar stad) en tien in-port races. In de laatste etappe van de race, van Lorient naar Göteborg, maken de boten een pit stop in Den Haag. De in-port races (een korte zeilwedstrijd vlakbij de haven van ongeveer een uur) maken deel uit van een aparte wedstrijdserie en tellen enkel mee in het overall klassement van de Volvo Ocean Race in geval van gelijke aantal punten.

De editie van 2014-15 gebruikt het zogenaamde ‘low point’ scoring systeem. Dat houdt in dat het team dat als eerste in een etappe of in-port race eindigt, een punt krijgt. De nummer twee krijgt twee punten, etc. Aan het einde van de race wint het team met het laagste aantal punten de Volvo Ocean Race Trophy.

Wil jij weten wie er nu vooraan ligt in de race? Kijk dan ook een bij ranking.

Nederlanders in de race

Carolijn Brouwer

Carolijn Brouwer nam deel aan de VOR van 2001 op Amer Sports Too als stuurvrouw. Ze veroverde meerdere wereldtitels in de Laser Radial en de Europe en in 1998 werd ze ISAF Sailor of the Year. Ook zeilde ze drie olympische campagnes, in de 470, de Europe en de Tornado.


Meer over Carolijn

Bouwe Bekking

Met zeven deelnames is Bekking een echte veteraan te noemen. Hij schipperde de race twee keer en noteerde twee keer een tweede positie. Bij Bekking zit de race echt in het bloed. In 1997-98 plande hij zijn huwelijk tussen twee etappes door en verkoos een ijskoude race over de Zuidelijke Oceaan boven een huwelijksreis.


Meer over Bouwe

Gerd Jan Poortman

Sinds zijn eerste race in 2005-06 met ABN-AMRO II staat hij zijn mannetje op het voordek. Samen met Bekking was hij vanaf het eerste uur betrokken bij de Nederlandse campagne. Na de teleurstellende resultaten met de Delta Lloyd Volvo Open 70 in 2008-09 zal hij als geen ander gebrand zijn om te winnen.


Meer over Gerd Jan

Wouter Verbraak

Wouter is afgestudeerd meteoroloog. Hij voer al twee keer eerder de Volvo Ocean Race. Naast de Volvo Ocean Race heeft Wouter veel ervaring in het varen van regatta’s. Wouter heeft de eerste twee etappes van deze race meegevaren. Hij keert in het laatste stuk van Lissabon naar Gothenburg niet terug met Team Vestas Wind.


Meer over Wouter

Timo Hagoort

Als reserve bij Team Brunel zal hij door schipper Bouwe Bekking achter de hand worden gehouden om de in-portraces te varen. Timo is als Finn-zeiler gewend om snel om de boeien te zeilen. “Zeilen wordt voor mij nooit saai, simpelweg omdat elke wedstrijd totaal anders is.


Meer over Timo

Stefan Coppers

Stefan was regisseur bij het kinderprogramma Zappsport toen hij gevraagd werd als onboard media reporter bij Team Brunel. Met weinig oceaan ervaring stapte hij in het avontuur. Hij mag tijdens de race geen zeilhandelingen doen, maar is verantwoordelijk voor het maken van visuele- en tekstuele content.


Meer over Stefan

Teams

Team Brunel

Ervaren zeerot Bouwe Bekking doet al voor de 6e keer mee, maar moet nog altijd een keer winnen. Hij is terug met een jong team.. En deze keer gaat hij voor de winst.

Meer over Team Brunel

Team SCA

Wie zei dat zeilen een mannensport is? Ontmoet de vrouwen van Team SCA, het eerste vrouwenteam in meer dan 10 jaar dat meedoet aan de race. Oceangirls rock!

Meer over Team SCA

Mapfre

Spanje is terug in de race, dankzij Iker Martínez en Xabi Fernández. Met deze keer maar 1 helder doel voor ogen: de eerste overwinning voor Spanje binnenslepen.

Meer over Mapfre

Dong Feng Race Team

Dongfeng betekent ‘de oostenwind’. Dit ambitieuze Chinese team, met de Franse kapitein Charles Caudrelier, bestaat uit de helft Chinezen en de helft uit andere nationaliteiten.

Meer over Dong Feng Race Team

Abu Dhabi Ocean Racing

Ian Walker is terug achter het roer van de Azzam – Arabisch voor ‘vastberadenheid’. Het syndicaat uit de Emiraten heeft de ervaring, het talent en de drive om deze keer te slagen.

Meer over Abu Dhabi Ocean Racing

Team Alvimedica

Ze zijn jong en Amerikaans, en hebben de handen ineengeslagen met een Turkse sponsor om eindelijk hun 7 jaar-gekoesterde droom van deelname aan de race te verwezenlijken.

Meer over Team Alvimedica

Team Vestas Wind

Chris Nicholson is terug. De viervoudig Ocean Race veteraan leidt Team Vestas Wind, een team gesponsord door Vestas, mondiaal marktleider in windenergie.

Meer over Team Vestas Wind

Route

Ranking

Video’s

Foto’s

Nieuws